Ekedalens våtmark, Lidköping.

Ekedalen våtmark är egentligen en s.k. kvävefälla som anlades efter det extrema högvattnet i Vänern år 2000 – 2001 då den äldre invallningen brast. Nya dämmen har anlagts innanför den gamla invallningen. Mellan de nya och gamla vallarna ligger våtmarken och ett stort strandängsområde.

Våtmarken blev fort en populär rastlokal för ett stort antal av änder, skrakar, sothöns och gäss. Antalet arter har dock minskat betydligt p.g.a. igenväxning. Årligen häckar knölsvan, sångsvan, grågås, sothöna och gräsand i våtmarken. Sävsångare, rörsångare, kärrsångare och sävsparv är också vanliga häckfåglar i de täta vassarna. I området runt Ekedalen häckar förutom våra vanligaste kråkfåglar, mesar och finkar även fiskgjuse, trana, brun kärrhök och ormvråk. Över och i våtmarken ser man ofta födosökande hussvala, ladusvala, fisktärna, skrattmås, storskarv och gråhäger. Har man tur kan busksångare, lärkfalk och blå kärrhök ge skådaren en bonus- observation.

Då våtmarken tenderar att växa igen är den ibland svårtillgänglig för fågelskådare. Strandängarna som bildades mellan de nya och gamla vallarna hävdas årligen enligt länsstyrelsens direktiv genom slåtter och betning av boskap (i den mån det finns boskap att tillgå). Lidköpings fågelklubb har börjat röja vissa delar av området men för ett bättre resultat krävs åtgärder som behöver länsstyrelsens tillstånd.

Förhoppningarna är att lokalen skall få tillbaka något av den forna statusen som populär rastlokal för sträckande fågel.

Hur tar man sig då till Ekedalen?

Från Lidköping kör mot Läckö. Efter Örslösarondellen, ca 2 km, kör vänster mot Rackeby. I korsningen vid Rackeby kyrka kör höger mot Ekedalen. Efter gården Valkesberg kommer ett f.d. hönshus på höger sida där det brukar gå att parkera. Observera att det idag är lagerlokal så blockera inte ingångarna. Tänk även på att vid Ekedalens gård, Dalskulle, Liljedalen och sommarstugorna är det privat område.

<<juni>>
tiontofr
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567